Ân Điển Chúa Dành Cho Tôi

355
1413

“Còn tôi đã trở nên kẻ giúp việc Tin Lành ấy cứ sự ban cho của ân điển Đức Chúa Trời, là ân điển đã ban cho tôi bởi công hiệu của quyền phép Ngài” (Ê-phê-sô 3:7).

Trong từ điển tiếng Việt, “ân điển” là một từ cũ ít được sử dụng ngày nay, chỉ về ơn huệ của vua ban cho trong một dịp đặc biệt. Như vậy, ân điển trong cách hiểu từ xưa của người Việt là điều gì đó rất hiếm hoi. Khi đối chiếu điều này với sự ban cho của ân điển Đức Chúa Trời, chúng ta thấy rất khác. Đức Chúa Trời là Vua trên muôn vua, Chúa trên muôn chúa, và ân điển Ngài không chỉ giới hạn trong một dịp lễ nhất định nào đó. Kinh Thánh cho biết ân điển Chúa ban một cách rộng rãi cho bất cứ ai đáp ứng với tiếng gọi của ân điển.

Trước hết, ân điển của Chúa chính là sự chọn lựa của Ngài để chúng ta trở nên những người thuộc về Ngài ngay cả trước khi chúng ta được sinh ra:

“Trước khi sáng thế, Ngài đã chọn chúng ta trong Đấng Christ, đặng làm nên thánh không chỗ trách được trước mặt Đức Chúa Trời, bởi sự thương yêu của Ngài đã định trước cho chúng ta được trở nên con nuôi của Ngài bởi Đức Chúa Giê-xu Christ, theo ý tốt của Ngài, để khen ngợi sự vinh hiển của ân điển Ngài đã ban cho chúng ta cách nhưng không trong Con yêu dấu của Ngài!” (Ê-phê-sô 1:4-6).

Chính tôi đã kinh nghiệm việc mình được Chúa chọn từ những ngày còn thơ ấu, lúc ấy chỉ hơn 10 tuổi. Trong đám đông đồng trang lứa tò mò đứng xung quanh ngôi nhà mới vừa có người nước ngoài dọn đến. Các bạn trẻ áp sát bờ tường rào, còn tôi đứng cách xa xa… Đứa bé gái người nước ngoài, dầu trạc tuổi nhưng dáng vẻ bề ngoài lại trông lớn hơn tôi rất nhiều, chỉ tay về phía tôi và chọn tôi làm bạn của nó. Chúng tôi rất thân nhau, dầu nhiều lần do hoàn cảnh sống thay đổi, chúng tôi mất liên lạc… nhưng hiện nay chúng tôi vẫn là những người bạn tốt, thăm hỏi và cầu nguyện cho nhau hằng ngày qua Internet.

Lúc đầu tôi không nghĩ có gì tốt đẹp trong gia đình này, vì họ khác với mình nhiều… nào là ngôn ngữ, cách sinh hoạt hằng ngày. Cứ sau mỗi ngày gặp nhau, cô bạn lại nói: “Mai em tới nữa nhé”. Giữ lời hứa, sau khi đi học và hoàn tất bài tập ở nhà, tôi lại đến nhà cô bạn này, vì nhà ở cạnh nhà tôi, chỉ cách một con hẻm nhỏ. Dần dần, tôi quen nếp sống của họ. Tôi quen trước khi ăn, họ cầu nguyện, tôi quen họ có những buổi tối quây quần trong phòng sách, đàn, hát và đọc Kinh Thánh rồi cầu nguyện. Dù là người nước ngoài nhưng họ cầu nguyện bằng tiếng Việt. Ông bà cầu nguyện cho nhiều vấn đề, cho nhiều người, cho cả người giúp việc, và cũng không thiếu tên tôi trong lời cầu nguyện của họ nữa.

Tôi bắt đầu bị thu hút bởi những thì giờ tĩnh nguyện của gia đình họ, tôi tìm thấy tình thương, lòng vị tha và sự quan tâm. Gia đình tôi thỉnh thoảng cũng có những thì giờ quây quần như thế, nhưng thường là báo cáo tình hình học tập, ngoan ngoãn hay phạm lỗi? Nếu vi phạm sẽ bị “xử phạt” hay bị tước mất sự khen thưởng. Tôi tin Chúa qua các bạn ấy, họ là những “Anh-rê”, “Phi-líp” của tôi, đã dẫn dắt tôi đến với Chúa Giê-xu.

Ân điển Chúa quá diệu kỳ trên đời sống tôi! Lúc các bạn nước ngoài phải đi học ở nước khác, và tôi bước vào cấp III, thì tại thời điểm đó, Chúa cũng dùng một người bạn cùng niềm tin, nâng đỡ tôi trong đức tin. Chúng tôi học cùng một trường, một lớp và cùng đi nhà thờ hằng tuần, đặc biệt sống gần nhà nhau. Người bạn học của tôi đã hi sinh rất nhiều để luôn đi cùng tôi và giúp tôi trong đời sống tâm linh. Có lần bạn được nhận vào học một trường trung cấp sư phạm, nhưng bạn ấy sẵn sàng huỷ bỏ thư nhập học để cùng tôi thi vào một trường khác. Khi chúng tôi tốt nghiệp, mỗi người nhận nhiệm vụ, nơi công tác khác nhau, chúng tôi phải cách xa nhau hơn 140 km.

Nhận công tác tại một trường sư phạm, dễ lắm công việc chiếm nhiều thời gian và cũng dễ bị cám dỗ với những sinh hoạt Đoàn, Đội mà xa dần Chúa! Chúa lại dùng một nữ Truyền đạo sống cùng đường phố, cách nhà tôi chừng 10 căn nhà thường xuyên giúp tôi học Lời Chúa mỗi tuần hai buổi tối. Chúa biết tôi tin Chúa trong gia đình ngoại đạo nên Ngài sắm sẵn cho tôi những người yêu thương và giúp đỡ tôi chân tình để tôi ngày càng trưởng thành, vững vàng trong niềm tin kính Chúa.

Ân điển Chúa cũng rất đỗi diệu kỳ qua chính hôn nhân mà Ngài xây dựng cho đời sống tôi. Tôi gặp người phối ngẫu yêu mến Chúa, hầu việc Chúa như điều mình hằng cầu nguyện. Vượt qua biết bao khó khăn, ngăn trở vì sự khác biệt trong gia đình, nhưng Chúa đã sắp xếp hôn nhân của tôi cách lạ lùng!

Tôi kinh nghiệm ân điển lớn lao Chúa dành cho mình. Ảnh minh hoạ: Twitter

Tôi có người chị làm việc tại trung tâm Tình Thương và làm quản thủ thư viện của một Hội Thánh. Chị tiếp xúc lời Chúa dạy bởi người quản đốc ở cơ sở đó. Nhiều lần chị cảm động muốn cầu nguyện tiếp nhận Chúa, nhưng vì nhiều ngăn trở nên cứ lần lữa. Mãi hơn 20 năm sau, người con trai thứ của chị đọc quyển Kinh Thánh do tôi tặng, Chúa Thánh Linh đã đụng chạm trên đời sống cháu và cháu đã tin Chúa. Đức tin cháu lớn lên nhờ có bạn cùng niềm tin và đức tin ấy thay đổi đời sống cháu. Đức tin trông cậy Chúa luôn bày tỏ trong đời sống cháu và nhiều lần cháu cùng mẹ cầu nguyện cho những nan đề trong gia đình. Chúa đáp lời và bày tỏ nhiều sự diệu kỳ, từ đó chị mạnh dạn hơn trong việc xưng nhận đức tin. Dầu chị là người sống rất lý trí, nhưng rồi chị đã đầu phục Chúa hoàn toàn.

Có lần chia sẻ với tôi, chị nói về Lời Chúa trong I Giăng 4:9-10,“Lòng Đức Chúa Trời yêu chúng ta đã bày tỏ ra trong điều này: Đức Chúa Trời đã sai Con một Ngài đến thế gian, đặng chúng ta nhờ Con được sống. Này, sự yêu thương ở tại đây: ấy chẳng phải chúng ta đã yêu Đức Chúa Trời, nhưng Ngài đã yêu chúng ta, và sai Con Ngài làm của lễ chuộc tội chúng ta”. Chị giãi bày: “Giá không cứng lòng, thì chị đã tin nhận Chúa trước em rồi”. Tôi an ủi: “Trễ còn hơn không còn cơ hội! Em ước ao gia đình mình ai cũng sẽ được cứu và nhận biết ân điển cứu rỗi của Chúa.”

Cuộc đời trên đất rất ngắn ngủi! Chúa cho tôi sống mỗi ngày để nghe và nhìn thấy những việc lớn Chúa làm. Đó cũng là những ân điển lạ lùng mà Chúa muốn tất cả chúng ta đếm và dâng lời chúc tụng, cũng như biết ơn Chúa và thành thật sống phục vụ Chúa để rao báo Tin Lành cứu rỗi của Ngài.

Rồi sẽ đến một thời kỳ mà ân điển chấm dứt khi tiếng kèn chót trỗi lên. Tôi quá lo, quá sợ và nguyện mong tất cả người thân yêu của mình không ai bị để lại để đối diện với sự phán xét đau đớn và sự chết đời đời. Tôi tin ân điển Chúa dành cho tôi cũng ban cho mọi người có tấm lòng đón nhận!

Nguồn: httlvn.org

355 COMMENTS

 1. I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

 2. I am sorting out relevant information about gate io recently, and I saw your article, and your creative ideas are of great help to me. However, I have doubts about some creative issues, can you answer them for me? I will continue to pay attention to your reply. Thanks.

 3. I am an investor of gate io, I have consulted a lot of information, I hope to upgrade my investment strategy with a new model. Your article creation ideas have given me a lot of inspiration, but I still have some doubts. I wonder if you can help me? Thanks.

 4. At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

 5. I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

 6. I enjoy you because of your own effort on this site. Gloria really loves participating in internet research and it is easy to see why. A number of us know all concerning the lively manner you provide helpful secrets by means of your blog and foster contribution from other people on this issue while our own daughter is certainly starting to learn a whole lot. Take advantage of the rest of the year. You are always doing a stunning job.

 7. I actually wanted to post a small word to be able to express gratitude to you for all of the lovely concepts you are writing at this site. My time-consuming internet look up has finally been rewarded with wonderful insight to exchange with my partners. I would state that that many of us visitors are definitely lucky to dwell in a decent community with very many brilliant individuals with beneficial tips. I feel very privileged to have seen your weblog and look forward to plenty of more entertaining minutes reading here. Thanks once more for a lot of things.

 8. I in addition to my buddies were viewing the great tips on your web page then all of a sudden developed a horrible feeling I had not thanked the web blog owner for them. The women became so very interested to study all of them and have now clearly been having fun with them. I appreciate you for really being well kind and then for obtaining these kinds of extraordinary resources millions of individuals are really desperate to learn about. Our honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

 9. I just wanted to construct a remark to thank you for these precious tips and tricks you are giving out on this site. My time intensive internet investigation has at the end been recognized with extremely good strategies to exchange with my friends and family. I would repeat that most of us website visitors actually are extremely lucky to live in a fabulous network with so many special people with helpful ideas. I feel very much lucky to have used your entire website page and look forward to some more fabulous moments reading here. Thank you once again for everything.

 10. My husband and i were very thrilled Raymond managed to finish up his investigations because of the ideas he acquired through the site. It is now and again perplexing just to possibly be freely giving tricks which usually most people may have been making money from. And we also realize we’ve got you to give thanks to because of that. Most of the illustrations you’ve made, the easy website menu, the friendships you assist to foster – it’s many amazing, and it’s really aiding our son and us understand that issue is enjoyable, and that is quite indispensable. Thanks for the whole thing!

 11. Thanks so much for providing individuals with a very brilliant chance to discover important secrets from this blog. It’s always so superb and as well , stuffed with amusement for me and my office friends to search your web site on the least three times per week to read the fresh secrets you have. And indeed, I’m also actually amazed with your mind-blowing advice you give. Certain two facts in this post are undoubtedly the most impressive we have had.

 12. Thanks a lot for providing individuals with a very special possiblity to check tips from this blog. It is often very terrific and jam-packed with a great time for me and my office friends to visit your web site at minimum three times in 7 days to study the newest stuff you have. And indeed, I am actually fulfilled with all the incredible concepts served by you. Some 4 tips on this page are essentially the very best I have ever had.

 13. I wish to express my passion for your kind-heartedness for people who absolutely need help with this particular matter. Your personal commitment to getting the solution throughout has been quite advantageous and has usually empowered individuals just like me to reach their ambitions. Your new important instruction denotes a great deal a person like me and still more to my office workers. Best wishes; from each one of us.

 14. I precisely desired to say thanks once again. I am not sure the things I would have implemented in the absence of those ideas contributed by you over this problem. This was an absolute challenging setting in my opinion, but viewing a specialized technique you treated the issue took me to leap with joy. I’m happy for your work and even hope you comprehend what a great job you’re providing training others all through your blog. I know that you have never encountered all of us.

 15. After study just a few of the weblog posts in your web site now, and I actually like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site listing and will probably be checking back soon. Pls try my web site as nicely and let me know what you think.

 16. I have to express some thanks to you for bailing me out of this type of trouble. Just after searching through the the net and obtaining strategies which are not productive, I thought my life was done. Being alive without the presence of answers to the issues you’ve resolved all through the review is a critical case, and ones that could have negatively damaged my career if I hadn’t come across your website. The capability and kindness in playing with every item was useful. I am not sure what I would have done if I had not discovered such a stuff like this. It’s possible to at this time relish my future. Thanks very much for this impressive and effective help. I will not be reluctant to endorse your web site to any person who needs and wants recommendations about this subject matter.

 17. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to find any individual with some authentic ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is one thing that is wanted on the internet, somebody with a bit of originality. helpful job for bringing something new to the web!

 18. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing slightly evaluation on this. And he in reality bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If possible, as you turn out to be experience, would you mind updating your blog with extra details? It’s highly helpful for me. Huge thumb up for this weblog publish!

 19. Однажды мне понадобилось 22 000 рублей на поездку. Поискав в Яндексе, я наткнулся на yelbox.ru. Там я нашел подробные советы о том, как взять [url=https://yelbox.ru/]онлайн займ[/url] , и список надежных МФО. Удивительно, но некоторые из них предоставляют займы без процентов!

 20. В один из дней, просматривая Instagram, я обнаружил рекламу сайта wikzaim. Займы под 0% звучали невероятно, но я решил попробовать. И не зря! Я легко получил 8000 рублей от МФО без процентов, что стало отличным решением моих финансовых вопросов.

 21. Στο Παιχνιδια-καζινο.ελ υπάρχουν ποικίλα διασκεδαστικά παιχνίδια τράπουλας Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στο baccarat, το blackjack, το πόκερ και πολλά άλλα. Μπορείς να παίξεις με αληθινά χρήματα ενάντια στον κρουπιέρη ή να δοκιμάσεις την τύχη σου μέσα από τις ντέμο εκδοχές. Σε κάθε τυχερό παιχνίδι, η πιθανότητα να χάσεις είναι μεγαλύτερη από αυτήν του να επιτεύξεις ένα μακροπρόθεσμο κέρδος. Book of Ra Magic Book of Ra Deluxe ΤΡΙΠΛΟ ΔΩΡΟ* ΕΔΩ↩️
  https://wiki-stock.win/index.php?title=Παιχνιδια_με_λεφτα
  Ωστόσο, με αυτές τις προσφορές, τα χρήματα μπόνους είναι διαθέσιμα μόνο για μία ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να επιτύχετε να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις στοιχηματισμού, δηλαδή να παίξετε το online casino bonus χωρις καταθεση αρκετές φορές. Συνήθως, οι απαιτήσεις στοιχηματισμού που συνδέονται με άλλα μπόνους (όπως το μπόνους μετρητών από ένα μπόνους κατάθεσης) είναι μικρότερες από ό,τι με τα online casino bonus χωρις καταθεση. Θα έχετε επίσης περιορισμένο χρονικό διάστημα για να εκπληρώσετε τις απαιτήσεις, ίσως μια ή δύο εβδομάδες μετά την πρώτη εγγραφή σας. Εάν δεν καταφέρετε να μετατρέψετε τα μετρητά μέχρι τότε, τα χάνετε.

 22. Открыв для себя сайт caso-slots.com, я понял, что мир онлайн-казино полон возможностей. Здесь есть все популярные казино, а также список тех, где можно получить бонус на первый депозит. Пора испытать удачу!

 23. doxycycline 20 mg price [url=https://doxycycline.forum/#]Buy doxycycline 100mg[/url] can you buy doxycycline over the counter australia

 24. doxycycline 100mg capsules cost [url=https://doxycycline.forum/#]Buy Doxycycline for acne[/url] can you buy doxycycline over the counter australia

 25. ciprofloxacin generic price [url=http://ciprofloxacin.men/#]Ciprofloxacin online prescription[/url] buy ciprofloxacin tablets

 26. ciprofloxacin 500mg buy online [url=http://ciprofloxacin.men/#]buy ciprofloxacin online[/url] buy cipro online

 27. buy generic zithromax no prescription [url=https://azithromycin.bar/#]zithromax antibiotic without prescription[/url] zithromax over the counter uk

 28. compare prescription prices [url=http://ordermedicationonline.pro/#]cheap drugs online[/url] prescription without a doctor’s prescription

 29. canadian drugstore viagra [url=https://ordermedicationonline.pro/#]order medication online[/url] canadian pharmacies

 30. Excellent pieces. Keep writing such kind of information on your blog.
  Im really impressed by it.
  Hello there, You’ve done a fantastic job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends.

  I’m confident they’ll be benefited from this website.

 31. farmacie online autorizzate elenco [url=http://tadalafilit.store/#]Farmacie a roma che vendono cialis senza ricetta[/url] farmacia online senza ricetta

 32. siti sicuri per comprare viagra online [url=http://sildenafilit.bid/#]viagra online siti sicuri[/url] viagra online spedizione gratuita

 33. I am curious to find out what blog platform you have been working with?
  I’m experiencing some small security issues with my latest website and I’d like to find something more risk-free.
  Do you have any suggestions?

 34. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright
  violation? My blog has a lot of exclusive content I’ve
  either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it
  up all over the web without my agreement. Do you know any solutions to help reduce content from being stolen? I’d really appreciate
  it.

 35. Hey There. I discovered your blog using msn. This is a really smartly written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to learn more of your helpful information. Thanks for the post.

  I’ll certainly comeback.

 36. farmacie online sicure [url=https://avanafilit.icu/#]avanafil generico[/url] farmacia online piГ№ conveniente

 37. viagra originale recensioni [url=http://sildenafilit.bid/#]viagra consegna in 24 ore pagamento alla consegna[/url] pillole per erezione in farmacia senza ricetta

 38. obviously enjoy your site, but a few of your postings use some editing for spelling and grammar. On the one hand, I will definitely return; on the other, I am really annoyed by how many of them have spelling mistakes.

 39. But what does it all mean, really? Put simply, the color tones we choose for our hair should be in harmony with those of our skin. Warm skin tones look best against warm hair colors, and cool tones look best in cool hair colors. Sounds simple, right? Well, kind of, once you’ve figured out the undertones of your skin – and that’s where we come in. With Dressing Your Truth, I teach you that having a great hairstyle is more than just color. It’s also about getting the correct cut and style to match your natural movement. Thousands of women who discover their Energy Type and get the correct hairstyle and best hair color are amazed at how much better they look and feel. *Our colors are best used on pre-lightened hair, so we’ve selected the best shades for medium blonde and light brown unbleached hair! Be sure to do a strand test first! Have questions? Feel free to reach out to us by email: support@arcticfoxusa
  http://toji.kiukura.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=1243325
  To elongate your face, highlight the bridge of your nose and add a little dot of Shinelighter to the tip. That will help the parts of your nose you want to accentuate catch the light. You can also put a little on the cupid’s bow right below your nose and above your upper lip to continue the long line. Read on to learn how to apply that highlight for the best dewy look ever! Apply some liquid highlighter to the back of your hand and pick it up with the same brush you used before instead of applying the highlighter directly onto your skin. For the other high points of the face, you don’t want the effect to be as intense. Once you’ve done this, sweep the brush above each brow.  Which is your favourite highlighter? Share with us! For more such stories, stay tuned! When do you apply those strategically placed swipes? After your foundation or tinted moisturizer, but before your concealer. Note: Always match the texture of your highlighter to your base. If you’re wearing liquid or cream foundation, opt for a creamy highlighter that will blend seamlessly; if you’re using a powder highlighter, put a thin layer of translucent powder on over your foundation. Blending your makeup into one thin layer is key to achieving that natural glow.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here