Ba Bí Quyết Giúp Bạn Có Thể Vui Mừng Ngay Giữa Hoạn Nạn

216
1471

tannghia.tinlanh.vn – “Thưa anh em của tôi, hãy xem sự thử thách trăm chiều xảy đến cho anh em như là điều vui mừng trọn vẹn, vì biết rằng sự thử thách đức tin anh em sinh ra kiên nhẫn. Nhưng sự kiên nhẫn phải phát huy hết hiệu lực của nó, để chính anh em được trưởng thành, hoàn hảo, không thiếu sót điều gì.” (Gia-cơ 1:2-4)

Đây là điều đầu tiên Gia-cơ viết ngay sau lời chào mở đầu. Tại sao? Bởi vì tầm quan trọng của nó. Nhiều Cơ Đốc nhân nghĩ rằng một khi họ quyết định tin nhận Chúa Giê-xu thì mọi thứ sẽ ổn thỏa và cuộc sống sẽ giống như con đường trải đầy hoa hồng. Và khi những thử thách và khó khăn ập đến hoặc vẫn cứ diễn ra, họ bắt đầu đặt câu hỏi, “tại sao?” Vậy thì làm thế nào Cơ Đốc nhân có thể sống với những hoàn cảnh khủng khiếp và coi đó là niềm vui?

Phi-e-rơ cũng bàn về chủ đề vui mừng trong thử thách như sau:

“Hãy vui mừng về điều ấy, dù bây giờ anh em còn chịu đau buồn trong ít lâu bởi muôn vàn thử thách; để đức tin của anh em sau khi được thử nghiệm sẽ quý hơn vàng — dù vàng đã được thử lửa, vẫn có thể hư hoại — đem lại sự ca ngợi, vinh quang và tôn trọng khi Đức Chúa Jêsus Christ hiện đến. Dù chưa thấy Ngài, anh em vẫn yêu mến Ngài, dù chưa gặp Ngài anh em vẫn tin Ngài, và hân hoan trong niềm vui rạng ngời, khôn tả; vì anh em nhận được thành quả của đức tin, là sự cứu rỗi linh hồn mình.” (I Phi-e-rơ 1:6-9)

Trong cả hai phần Kinh Thánh này, chúng ta thấy có những hướng dẫn về những gì chúng ta cần làm. “Hãy xem sự thử thách … như là điều vui mừng trọn vẹn”; “Hãy vui mừng về điều ấy…” Tại sao? Bởi vì thử thách làm cho chúng ta mạnh mẽ hơn. Phân đoạn Kinh Thánh trong Gia-cơ nói rõ rằng thử thách giúp đức tin của chúng ta sinh ra sự kiên nhẫn. Và phân đoạn Kinh Thánh trong Phi-e-rơ nói rằng đức tin quý báu của chúng ta sẽ được chứng minh là chân thật và kết quả của đức tin ấy là Đức Chúa Trời được ngợi khen. Nhưng bằng cách nào? Làm thế nào chúng ta có thể tìm thấy niềm vui giữa những hoàn cảnh bộn bề, khó khăn và đau đớn?

Làm sao có thể vui mừng giữa hoạn nạn?

Trước tiên, cần hiểu rằng niềm vui mà thế gian ban tặng không giống với niềm vui mà Thánh Linh ban cho. 

Niềm vui hay hạnh phúc thế gian đến và đi cách thường xuyên như sóng vỗ vào bờ. Đó không phải là thứ bạn có thể bám vào khi người thân yêu qua đời hoặc khi công việc kinh doanh của bạn bị sụp đổ. 

Ngược lại, niềm vui hoặc hạnh phúc của Thánh Linh có thể ở lại với bạn cách lâu dài. Đối với người tin Chúa, trái của Thánh Linh, bao gồm cả sự vui mừng, giống như một giếng nước không đáy — luôn có một nguồn cung cấp dồi dào. Ngay cả trong những ngày đen tối nhất, khi nỗi buồn, đau đớn và mất mát có thể đe dọa bạn, thì niềm vui của Đức Chúa Trời vẫn ở đó.

Thứ hai, cần hiểu rằng niềm vui của Đức Chúa Trời không thể bị mất đi. 

Ồ, bạn có thể nghĩ rằng nó đã biến mất — bàn tay của sự bất hạnh đã giật lấy nó khỏi bạn — nhưng không phải vậy. Là những người tin Chúa, chúng ta được hứa về sự hiện diện liên tục của Đức Thánh Linh. Chúa hứa sẽ ban cho chúng ta niềm vui của Ngài. Điều này cũng chắc chắn như sự cứu rỗi của chúng ta được đảm bảo nhờ sự hy sinh một lần đủ cả của Chúa Giê-xu cho tất cả mọi người. 

Lời của Chúa Giê-xu trong Giăng 15:11, “Ta nói với các con những điều nầy để niềm vui của Ta ở trong các con, và niềm vui của các con được trọn vẹn.” 

Những câu Kinh Thánh mô tả người tin Chúa có sự vui mừng của Ngài: “Còn các môn đồ thì được tràn đầy niềm vui và Đức Thánh Linh.” (Công Vụ 13:52); “Viên cai ngục mời hai ông lên nhà mình và dọn tiệc thết đãi. Ông và cả gia đình rất vui mừng vì đã tin Đức Chúa Trời.” (Công Vụ 16:34). 

Thứ ba, thay vì suy sụp, than vãn, phàn nàn, hãy chủ động nắm lấy niềm vui của Đức Chúa Trời.

Cũng giống như sự cứu rỗi, niềm vui là một món quà miễn phí và hoàn hảo từ Đức Chúa Trời, và chúng ta phải vươn tới đón nhận món quà đó. Hãy nắm lấy nó. Hãy chủ động lựa chọn niềm vui. Hãy bỏ qua cay đắng, giận dữ và buồn phiền. Hãy đưa ra quyết định sống vui mừng mỗi ngày dù có chuyện gì xảy ra đi nữa.

Kinh Thánh ghi lại cho chúng ta những tấm gương về các môn đồ đầu tiên đã sống vui mừng ngay trong giữa hoạn nạn:

“Họ đã trải qua nhiều hoạn nạn nhưng đầy sự vui mừng. Trong thiếu thốn ngặt nghèo thì lòng rộng rãi của họ lại càng dư dật. Vì tôi làm chứng rằng họ đã tự nguyện quyên góp theo khả năng của mình, lại còn quá khả năng nữa” (II Cô-rinh-tô 8:2-3)

“Anh em đã theo gương của chúng tôi và của Chúa, vì anh em đã tiếp nhận đạo giữa nhiều hoạn nạn với niềm vui của Đức Thánh Linh”(I Tê-sa-lô-ni-ca 1: 6). 

“Vì anh em đã cảm thương với những người bị tù, và vui lòng chấp nhận để của cải mình bị cướp đoạt, bởi anh em biết mình có của cải quý hơn và còn lại mãi” (Hê-bơ-rơ 10:34). 

Các Cơ Đốc nhân đầu tiên vui mừng giữa sự bắt bớ

Và tấm gương lớn nhất dành cho tất cả chúng ta là:

“Hãy nhìn xem Đức Chúa Jêsus, Đấng khởi nguyên và hoàn tất của đức tin, là Đấng vì niềm vui đặt trước mặt mình, vui chịu thập tự giá, khinh điều sỉ nhục, và hiện đang ngồi bên phải ngai Đức Chúa Trời.” (Hê-bơ-rơ 12: 2).

Xuyên suốt Kinh Thánh, chúng ta đọc thấy việc Hội Thánh bị bách hại, tín hữu phải đối mặt với thử thách và khó khăn. Nhưng thử thách thực sự chính là làm sao để xem mỗi hoạn nạn xảy đến là một điều vui mừng.  

Tìm thấy niềm vui trong hoạn nạn không phải là lý thuyết suông nhưng là bài học mà tôi đang học đi học lại mỗi ngày. Con gái tôi mắc chứng rối loạn thần kinh hiếm gặp, nó đã phải phẫu thuật não và chúng tôi đã phải đối mặt với những thử thách dường như không thể vượt qua, hoá đơn viện phí chất chồng, nguy cơ vỡ nợ và bị xiết tài sản. Nhưng bạn biết tôi đã khám phá ra điều gì không? Niềm vui của Chúa thực sự ở đó. 

Bạn có thể coi mỗi thử thách là niềm vui. Bạn có thể vui mừng tột độ với niềm vui không thể diễn tả được, niềm vui vinh hiển ngay cả khi bạn cảm thấy như mình đang ở trong một vũng bùn. Bạn có thể chịu đựng được bất cứ hoàn cảnh nào khiến bạn run rẩy trong đôi ủng của mình ngay bây giờ. Bởi vì nếu bạn đã được cứu nhờ đức tin nơi Chúa Giê-xu Christ — bạn đã có tất cả những gì bạn cần.

Hãy nắm lấy niềm vui của Đức Chúa Trời ngay giờ này

Lê Phan dịch
(Nguồn: GotQuestion, httlvn.org)

216 COMMENTS

 1. I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

 2. I am sorting out relevant information about gate io recently, and I saw your article, and your creative ideas are of great help to me. However, I have doubts about some creative issues, can you answer them for me? I will continue to pay attention to your reply. Thanks.

 3. Thank you very much for sharing. Your article was very helpful for me to build a paper on gate.io. After reading your article, I think the idea is very good and the creative techniques are also very innovative. However, I have some different opinions, and I will continue to follow your reply.

 4. I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

 5. I must show some thanks to you just for bailing me out of this particular incident. As a result of surfing through the online world and finding techniques which are not beneficial, I thought my life was done. Living devoid of the strategies to the problems you’ve solved by way of your good write-up is a critical case, as well as those which could have adversely damaged my career if I had not encountered your blog post. That knowledge and kindness in handling all the pieces was vital. I don’t know what I would have done if I had not discovered such a step like this. I can at this point relish my future. Thank you so much for your reliable and amazing help. I won’t hesitate to propose your site to anybody who should get tips on this matter.

 6. Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily special possiblity to check tips from this website. It really is very enjoyable and as well , full of fun for me personally and my office mates to search your website not less than 3 times in 7 days to study the new guidance you have got. And of course, I’m so usually fulfilled concerning the sensational pointers served by you. Some two ideas in this posting are easily the simplest I have had.

 7. I wanted to construct a brief message to say thanks to you for some of the magnificent pointers you are writing at this website. My extensive internet investigation has at the end been rewarded with reputable strategies to go over with my pals. I would suppose that many of us visitors actually are truly endowed to be in a perfect community with very many outstanding individuals with interesting strategies. I feel extremely privileged to have discovered the website page and look forward to really more excellent minutes reading here. Thanks a lot again for all the details.

 8. I simply wanted to make a small word in order to say thanks to you for all the stunning ideas you are giving out at this website. My prolonged internet investigation has finally been paid with sensible information to write about with my two friends. I would repeat that most of us website visitors actually are rather blessed to be in a magnificent website with many wonderful people with helpful opinions. I feel pretty happy to have encountered your entire website and look forward to some more enjoyable minutes reading here. Thank you once again for all the details.

 9. I intended to send you that little bit of remark so as to give thanks as before for all the beautiful ideas you have contributed on this site. It is so shockingly generous of people like you to deliver easily what most people could possibly have marketed as an electronic book in order to make some cash on their own, particularly since you could have done it in case you decided. These smart ideas also acted to provide a good way to fully grasp that other people have the same desire much like mine to find out great deal more with respect to this problem. I think there are some more pleasant occasions up front for individuals that looked at your blog post.

 10. I would like to express my admiration for your generosity in support of persons that really want assistance with this one issue. Your personal commitment to passing the solution all over has been especially useful and have all the time empowered women like me to get to their dreams. The helpful useful information signifies so much a person like me and especially to my fellow workers. Many thanks; from all of us.

 11. I discovered your blog web site on google and test a number of of your early posts. Proceed to maintain up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of ahead to reading extra from you later on!?

 12. My husband and i were really joyful when Peter managed to do his survey through the entire precious recommendations he received from your own weblog. It is now and again perplexing just to choose to be releasing methods others may have been trying to sell. And we all remember we need the blog owner to appreciate for this. Those explanations you made, the straightforward site navigation, the friendships your site assist to promote – it is all overwhelming, and it’s really assisting our son and the family recognize that this subject matter is awesome, which is certainly extremely serious. Thanks for all the pieces!

 13. My husband and i felt quite relieved when Emmanuel managed to finish up his reports using the precious recommendations he made out of your weblog. It is now and again perplexing to simply continually be giving out techniques which usually many people have been selling. And we also recognize we have got you to appreciate because of that. Most of the illustrations you have made, the easy site menu, the friendships you will aid to instill – it’s got all terrific, and it’s really facilitating our son in addition to our family reason why this topic is enjoyable, which is certainly exceedingly serious. Many thanks for the whole lot!

 14. I definitely wanted to write down a brief remark so as to thank you for those fabulous guidelines you are sharing at this site. My time-consuming internet investigation has at the end been recognized with sensible know-how to write about with my friends and classmates. I ‘d claim that many of us site visitors actually are undeniably fortunate to be in a good network with many perfect professionals with beneficial guidelines. I feel truly happy to have come across your entire web pages and look forward to tons of more awesome minutes reading here. Thanks a lot again for everything.

 15. A lot of thanks for every one of your hard work on this web page. My mom loves going through research and it’s really simple to grasp why. A number of us hear all relating to the lively means you deliver very helpful solutions by means of this website and even encourage participation from the others about this topic then our daughter is now becoming educated a great deal. Have fun with the rest of the year. Your carrying out a remarkable job.

 16. I simply wanted to say thanks once again. I am not sure the things that I would’ve made to happen in the absence of the pointers discussed by you concerning my question. Previously it was a real horrifying setting for me personally, but considering a new expert fashion you resolved it made me to cry over joy. I’m just happier for this information and have high hopes you find out what a powerful job you’re accomplishing teaching people today with the aid of your website. I’m certain you’ve never met any of us.

 17. Nice post. I study one thing tougher on totally different blogs everyday. It’ll at all times be stimulating to read content from other writers and practice a little one thing from their store. I抎 want to use some with the content on my blog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a hyperlink in your web blog. Thanks for sharing.

 18. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have
  found It positively useful and it has aided me out loads.
  I am hoping to give a contribution & assist other customers like
  its aided me. Good job.

 19. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging
  for? you made blogging look easy. The overall look of your web site
  is fantastic, as well as the content!

  Here is my web-site … 소액결제현금화 –
  Tiffani

 20. Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it
  but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some creative ideas
  for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it improve over
  time.

  Here is my blog post: 먹튀검증

 21. Each of the wallets I have tested generate one Bitcoin Address automatically, and have the option to create multiple Bitcoin Addresses. Each of these addresses can often be given a description, making it easy to group spendings and income. I’d start with just one Bitcoin Address of course, until you have a better understanding of the Bitcoin business. First, they will rely on the fact that “everyone knows everything,” meaning that every transaction executed in the system is copied and available to any peer in the network. They will look into the history of your transactions to verify that you actually had 100 coins to begin with. Once your account balance is confirmed, they will generate a specific HASH value. This hash value must have a specific format; it must start with certain number of zeros.
  https://www.longisland.com/profile/dogecoinsnews
  ICP’s bearish trend persists, but rising trade volume signals a possible recovery.Coppock Curve signals the potential for… Yes, cryptocurrencies are a medium of exchange, which can be used to make payments for online purchases. There are hundreds of online shops and retailers that accept Bitcoin and other cryptocurrencies. However, there is a catch. Both the buyer and seller should agree to accept the particular cryptocurrency for the deal. There are various search engines to find the goods and services that can be purchased using cryptocurrencies. Already Network Nervous System and ICP Ledger technology is being repurposed by developers creating truly open autonomous internet services with tokenized governance. These services are transparent, where users participate within the service as part of the team in tasks like moderation, and where users, developers, and investors can all participate in governance through ownership of the relevant tokens.

 22. BetOnline Poker is extremely reputable being in business for close to 20 years. It is primarily a sports betting site, but many players try poker tournaments and cash games. BetOnline Poker has many soft players because it is associated with sportsbooks, live dealer casinos, and bingo sites. You can get started on BetOnline Poker here. ich GambleDex strongly recommends: Bovada, Slots.lv and Vegas Casino Online Is it legal to gamble online in Maryland? The state laws in Maryland are relatively explicit in determining online gambling as illegal. Intertops Poker is a huge US online poker site for a vibrant community of aspiring players. The site has been online since 1996 and has helped advance online poker as part of the Horizon Poker Network. You can get started on Intertops Poker here. This is another great option if you’re limited to browser-only providers. In fact, Ignition is popular precisely because it offers instant play without players having to download anything first. Furthermore, apart from cash, the site also accepts Bitcoin for transactions. This makes it an even more convenient option for those with crypto wallets. The only significant caveats to using this app are the lack of tournament options and multi-table support.
  https://travismmif953063.vblogetin.com/26393779/stake-casino-best-slots
  Another important thing to consider regarding whether online poker is rigged or not is the financial incentive that operators might have in “rigging” the games. As it stands now, running a major online poker room like GGPoker, PokerStars, or 888poker makes hundreds of millions a year for the companies behind these brands, and it has been like that for many years. This means you don’t have to wait around for hours to get your poker fix. You can play more online games in a week than you might play live in a year. The world’s largest poker room – PokerStars – signed a deal with the Little Traverse Bay Band of Odawa Indians in Michigan and became the first online poker operator in the state to launch. Partypoker has also expressed an interest in entering the legal MI market. When you learn how to play, it’s important to consider the game you want to learn. There are many different variations of poker, all of which have different rules. The most popular form of poker that’s played in poker rooms and online is Texas Hold’ Em, but you can often find Omaha Poker and Casino Hold’ Em too. As a beginner, it’s best to start out with Texas Hold’ Em, as more resources and guides are available. Be sure to learn the basic rules before jumping to advanced strategy, and make sure you understand all of the rules.

 23. “Her vast connections in all facets of the real estate world led to a synergy of ease during both the…” more On-the-ground teams support our agents, serving each location with precision and nuance. They are forward-thinking and innovative. This stems from the fact Fathom is a cloud-based company and embraces new technologies. As we’re inching towards increased digital presence, being well-versed with emerging technologies is highly relevant and a great asset. There are many tools to help us develop real estate flyers, or resources on how to find the right real estate CRM (even if you’re looking for a free CRM tool) to use day to day. With its global headquarters located in New York City, Compass reports itself as the largest independent real estate brokerage in the U.S. It has real estate offices throughout the U.S., largely focused in major metro areas but in an increasing number of cities and states, with more than 300 offices in 67 markets, Compass reports.
  https://jasperdhun001964.blogoxo.com/23611125/can-rent-companies-show-my-house-when-i-am-still-living-there
  Legal Compliance. Attorneys work to ensure contracts, and the underlying sale, comply with laws including New Jersey Bulk Sales Law (N.J.S.A. 54:50-38), Lead Paint Act (N.J.S.A. 24:14A-1), New Jersey Air Safety and Zoning Act (N.J.S.A. 61:80), New Residential Construction Off-Side Conditions Disclosure Act (N.J.S.A. 46:3C-1), New Home Warranty and Builders’ Registration Act (N.J.S.A. 46:3B-1), Anti-Eviction Act (N.J.S.A. 2A:18-61.1), Fair Foreclosure Act (N.J.S.A. 2A:50-53), and state, federal, and municipal regulations on zoning, land use, and certificates of occupancy. When you put your home up for sale by owner, you can focus your time and attention solely on the sale of your home. Real estate brokers, on the other hand, have many homes to sell and can’t dedicate the same level of time or attention on any one house. When you sell a home without a realtor, you can shave a significant amount of time off the selling process, and you won’t have to worry about your home getting the attention it deserves.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here